Φιλοσοφία

Το 8Δυτικά είναι από την «γέννηση» του ένα πολυδιάστατο κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Και λέμε από την «γέννηση» του γιατί το κτίριο σχεδιάστηκε αρχιτεκτονικά για να υπηρετήσει αυτό τον σκοπό. Είναι ένας χώρος Τέχνης και Πολιτισμού που κατάφερε να γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν και απολαμβάνουν σε ένα όμορφο αισθητικά περιβάλλον τις καλλιτεχνικές δημιουργίες, έτσι όπως αρμόζει σε ένα φιλοθεάμων κοινό.

Δυστυχώς, στην συνείδηση του Νεοέλληνα, ο Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού έχει καταγραφεί ως χώρος που λίγοι πλησιάζουν και σε ακόμα πιο λίγους απευθύνεται. Η φιλοσοφία η δική μας στα 8Δυτικά είναι …. η κατάρριψη αυτού του μύθου. Φτιάξαμε ένα χώρο Τέχνης μαζί με ένα όραμα να βοηθήσουμε στο «να πάψει να θεωρείται τέχνη η καλλιτεχνική δημιουργία που απευθύνεται μόνο σε μια κοινωνική ελίτ».
Ο Πολυχώρος μας, από το 1992 μέχρι και σήμερα, φιλοξενεί κάθε μορφή πολιτιστικής δημιουργίας και προσπαθεί να αποδείξει ότι η υψηλή τέχνη με την μαζική κουλτούρα δεν κονταροκτυπιούνται πια. Στοχεύουμε στην αποδόμηση μιας φιλοσοφίας που πρεσβεύει ότι μόνο η υψηλή κουλτούρα είναι κουλτούρα, και υιοθετούμε μια προοδευτική θέση που σηματοδοτεί την αντιστροφή ως προς μια κουλτούρα πιο μαζική – πιο σύγχρονη- πιο δημοφιλή Η θέση αυτή βέβαια δεν παραγνωρίζει την αξία, ούτε στοχεύει στη απομυθοποίηση της αίγλης της υψηλής τέχνης.

Τα 8Δυτικά φτιάχτηκαν για να έρχεται ο κόσμος να ψυχαγωγείτε και να διασκεδάζει. Να ακούει μουσική, να βλέπει εκθέσεις και να βιώνει τις υπόλοιπες καλλιτεχνικές δραστηριότητες με ένα τρόπο «διαδραστικό».Μας ενδιαφέρει κυρίως να έρχεται σε επαφή με μορφές τέχνης πιο σύγχρονης πολιτισμικής έκφρασης…για αυτό δίνουμε βήμα έκφρασης σε νέους δημιουργούς, χωρίς βέβαια να υποτιμούμε την σημαντική παρουσία καταξιωμένων καλλιτεχνών, που τόσο μας έχουν στηρίξει.